1- درایو سرعت متغیر چیست؟

درایو فرکانس متغیر (به انگلیسی Variable Frequency Drive یا VFD) یا درایوهای سرعت متغیر (به انگلیسی Variable Speed Drive یا VSD)کاربرد گسترده ای در صنعت جهت کنترل دور موتورهای القایی دارند. با استفاده از VFD می توان علاوه بر کنترل سرعت، مقدار جريان راه اندازی و تنش الکتريکی و مکانيکی موتور را کاهش داد. صرفه‏ جويي در مصرف انرژی الکتريکی، تغيير سرعت با دقت و کنترل بالا، کاهش قدرت يا حذف تجهيزات حفاظتی، کاهش هزينه های تعمیر و نگهداری و افزایش عمر مفید موتور و تجهیزات جانبی آن، از جمله مزیت های استفاده از درایوهای VFD می باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد VFD اسلایدهای زیر را مشاهده کنید. (صبر کنید تا اسلایدها به صورت کامل بار گذاری شود)

« از 23 »

2-خطاهای اصلی VFD:

اتصال مستقیم VFDها به موتورهای الکتریکی باعث می شود تا خطاهای رخ داده در سمت موتور مستقیماً بر روی آنها تاثیر گذار باشد. با این تفاسیر عمده ترین مشکل VFDها ، بروز مشکل در IGBT های بخش اینورتر می باشد که در زمان اتصال کوتاه شدن موتور یا وقوع اتصال به زمین در کابل رابط بین موتور و درایو رخ می دهد، این شرایط زمانی حادتر می شود که در خروجی درایو فیلتر وجود نداشته باشد.

پدیده دیگری که منجر به بروز مشکل در منبع تغذیه درایو یا دیود/تریستورهای بخش رکتیفایر آن می شود، اعمال شدن اضافه ولتاژ ناگهانی به درایو می باشد. دلیل اضافه ولتاژ می تواند تاثیر هارمونیک های تولید شده توسط سایر تجهیزات نصب شده در کنار درایو یا تبدیل شدن موتور به ژنراتور در زمانی که VFD به صورت ناگهانی ولتاژ اعمالی به موتور را قطع می کند یا سرعت موتور توسط عوامل خارجی از سرعت تنظیم شده در VFD بیشتر می شود، باشد.

3-عیب یابی و تعمیر:

درایوهای که برای تعمیر به تعمیرگاه ما آورده می شود، در یکی از دو دسته‏ ی زیر قرار می گیرند:

درایوهای خاموش:

اولین مرحله عیب یابی این VFD ها چک کردن IGBT های بخش اینورتر و دیود/تریستورهای بخش رکیتفایر می باشد. هر یک از این قطعات، زمانی که معیوب می شوند، اتصال کوتاه شده و باعث می شوند تا ولتاژ باس DC که معمولا بالای 400 ولت است به مدارات گیت درایور مربوطه و کارت های کنترلی اعمال شده و به آنها آسیب بزند، با این تفاسیر در هنگام سوختن IGBT به احتمال 99 درصد مدارات گیت درایور مربوط به آن نیز آسیب دیده و باید تعمیر شود.

در مرحله بعد ضمن بررسی بخش منبع تغذیه و رفع ایرادات احتمالی آن؛ درایو با منبع تغذیه DC جریان محدود شده، راه اندازی شده و درستی عملکرد منبع تغذیه و بخش کنترل آن بررسی شود. با استفاده از منبع تغذیه DC، در صورت وجود اشکال در مدارات داخلی درایو، به دلیل محدود بودن جریان مشکلی برای قطعات الکترونیک قدرت ایجاد نمی شود.

درایوهای روشن:

در این حالت درایو روشن بوده و خطا یا هشداری بر روی نمایشگر آن نمایش داده می شود، یا یکی از بخش های آن به درستی عمل نمی کند ( مثلا خروجی 4 تا 20 میلی آمپر از کار افتاده است). در این حالت با توجه به اطلاعات درج شده در راهنمای کاربری درایو و وب سایت شرکت سازنده آن؛ بخش های مرتبط با خطا یا هشدار بررسی شده و ایرادات احتمالی آنها بر طرف میگردد.

مراحل عیب یابی برای هر دستگاه با توجه به نوع خطای آن متفاوت بوده و در برخی از مواقع دو دستگاه که دارای خطای مشابه می باشند، به روش های مختلفی تعمیر می شوند. با این حال عدم وجود برنامه ریزی تعمیراتی و عدم تعیین مراحل و زمان انجام کار، باعث بروز مشکلاتی هم برای ما و هم برای مشتری خواهد شد. از این رو ما با ایجاد صفحه “برنامه ریزی تعمیراتی” اطلاعات مورد نیاز در مورد روش انجام کار را در اختیار شما قرار داده ایم.

4- تست دستگاه:

بعد از تعمیر دستگاه، قطعات مکانیکی نظیر فن های خنک کننده، کلیدها و اتصالات بررسی شده و در صورت وجود اشکال در آنها، نوع اشکال و هزینه رفع آن به اطلاع مشتری خواهد رسید، در این مرحله مشتری می تواند با پرداخت هزینه ” تعمیرات پیشگیرانه” نسبت به رفع این عیوب اقدام نماید. بررسی تنظیمات نرم افزاری و سخت افزاری نیز در این مرحله در صورت نیاز مشتری قابل انجام است.

بر روی تمامی درایوهای تعمیر شده، تست های زیر انجام می شود، امکان انجام تست ها در حضور مشتری در داخل تعمیرگاه یا در محل نصب دستگاه نیز وجود دارد:

  • تست کنترل سرعت موتور القایی
  • تست ورودی/خروجی های دیجیتال و آنالوگ

بنا به نیاز مشتری امکان انجام سایر تست های عملیاتی نیز وجود دارد.